Wat is flat design? - Brick Zero
Loader

Middels deze ontwerpstijl creëer je zeer functionele websites. Dit komt doordat er voornamelijk gefocust wordt op netheid en orde. De interface is namelijk zo ingericht dat het weinig tot geen afleiding geeft.

Het was oorspronkelijk bedacht om de responsiviteit van websites te bevorderen, want door de simpele vormen en minimale texturen zorgt het voor een optimale weergaven en snelle laadtijd.

Enkele voordelen:

Modern en digitaal vriendelijk uiterlijk
Voldoende witruimte
Symmetrische grid-layout
2D-elementen
Vetgedrukte, leesbare tekst
Symbolische icons
Simpel (geen gradiënt, texturen, abstracte vormen)

De nadelen en 'almost flat design'

Ondanks dat flat design populair is, zijn er ook nadelen als we kijken naar de gebruiksvriendelijkheid. Binnen deze ontwerpstijl ontbreken namelijk 3D-effecten zoals schaduwen. De 3D-effecten stellen de gebruiker in staat aanwijzingen te volgen en met het ontwerp om te kunnen gaan. Knoppen in deze ontwerpstijl zijn bijvoorbeeld niet te onderscheiden van andere visuele elementen op een webpagina en lijken daarom niet klikbaar.

Om dit te voorkomen wordt flat design hierdoor op een meer gebalanceerde manier toegepast en wordt vaak ‘flat design 2.0’ of ‘almost flat design’ genoemd. Deze trend neemt het minimalistische design over, maar wel met de toevoeging van 3D-elementen. Door deze elementen toe te voegen wordt de website overzichtelijker en bevordert het de gebruiksvriendelijkheid.

Sommige vinden het maar saai, maar de waarheid is dat de minimalistische ontwerpstijlen erg populair zijn en onnodige rommel elimineren. Dit kan de bruikbaarheid bevorderen. Als een onderdeel van een ontwerp geen nut heeft, kan het de gebruikerservaring belemmeren en moet het daarom uit het ontwerp worden verwijderd.

Wil je meer weten?

Gratis consult

In korte tijd tot goede resultaten komen, daar houden wij van! Wij leggen je alles haarfijn van A tot Z uit, onder het genot van een kop koffie. Geen zorgen, je zit nergens aan vast!

cta-element-koffie

Voor deze bedrijven is het toegepast

"De functionaliteiten en plugins die jullie doorvoeren werken altijd goed en passen perfect binnen de stijl van de website."

— Joy Konings, Gas Las Centrum

Meer te weten komen over flat design?

Plan een gratis consult in.

Transparant en eerlijk advies;
Aanbeveling op maat;
Vrijblijvende offerte.